Dzięki informacjom na stronie można poszerzać wiedzę związaną z grzybami występującymi w polskich lasach. Zaprezentowano na niej wpisy na temat borowików ponurych. Są to grzyby nazywane siniakiem, dębiakiem oraz świniakiem, które występują w lasach mieszanych i liściastych, nieco rzadziej w ogrodach. Mają skórkę zrośniętą z miąższem, duży kapelusz o średnicy wynoszącej 20 centymetrów oraz rurki w kolorze oliwkowym. Grzyby te po przegotowaniu stają się wolne od większości trujących substancji, choć w dalszym ciągu uznaje się je za niejadalne.
Czasami borowik ponury bywa mylony z borowikiem ceglastoporym. Nawet po wielokrotnym przegotowaniu nie należy łączyć go z alkoholem, ponieważ prowadzi to do zatrucia organizmu. Ze względu na brak właściwości odżywczych i wiedzy wielu osób związanej z odpowiednią obróbką termiczną, nie jest zalecany do spożywana. Na stronie ekologia.pl znajdują się także informacje o innych grzybach dodawanych do potraw. Wśród nich znajdują się kurki, prawdziwki czy koźlarze.
Dodano: 2022-07-05Telefon: 224989898
Miejscowość: Warszawa
Adres: Kaliszówka 4
Kod pocztowy: 01-909